Häckar i och runt trädgården

Många trädgårdar är åtskilda av en häck. Häckar kan också spela en roll i själva trädgården, till exempel för att skapa trädgårdsrum. Häckar ger en känsla av integritet och ibland skydd. En häck kan också ge en fridfull bakgrund i trädgården för gränsväxterna. Dessutom kan fåglar som svartfågeln föda upp i den. Slutligen kan en häck förbättra klimatet i trädgården genom att motverka vind. En nackdel kan vara att vissa häckar drar mycket vatten från marken och gränsen inte vill växa bra som ett resultat.

Ansökan
Häckar finns i många former och syftet kan vara mycket olika. Det kan vara en hög separerande häck, en låg mellanliggande häck eller en häck att skörda från. Ofta planteras också låga häckar som är viktiga för att forma en trädgård. Den separerande häcken är den vanligaste. En häck kan också ge skydd mot inbrott, men då måste taggiga växter användas. Detta är faktiskt ursprunget till konstruktionen av en häck.

En häck kan bestå av en enda art men också blandas med olika växtarter. Att plantera en häck kräver noggrant eftertanke. Hur högt och brett kan det bli? Vad växer bäst här? Vilken typ av häck vill jag verkligen? Hur ska formen vara? Hur högt kan han komma? Du måste också välja om häcken kan vara vintergrön eller lövfällande.

Vård
När häcken planteras börjar vården. Beskär häcken smalare överst än längst ner så att häcken blir mer ljus och får ett snyggare utseende.

En häck kan ibland nå långt in i trädgården med sina rötter. Om du sticker ut rötterna cirka 60 centimeter från häcken vartannat år kommer du att förhindra detta problem. Du måste börja med det från början. De flesta häckar beskärs två gånger om året, en gång i maj och en gång i augusti. Men detta kan variera beroende på vilken typ av häck.

Vissa arter
Växterna är listade i botaniskt namn – holländskt namn.

Buxus sempervirens – buxusPyracantha – firethornPrunus laurocerasus – prunusLigustrum vulgare – arter av barrträdSinarundinaria – bambu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *