Varför vatten i trädgården är så viktigt.

Att vattna eller inte ha vatten i trädgården? Vatten står högt på många trädgårdsentusiasters önskelista. Även om män verkar vara mer intresserade av detta än kvinnor! Dammar, vattenvägar och fontäner är tydligen typiskt en mans grej.

I åratal var det enda vattnet i vår trädgård ett antal fågelbad spridda åt vänster och höger. Vi fyller baden med färskt vatten varje dag och det är fantastiskt vad till och med så lite vatten gör för livet i din trädgård. Jag hittar regelbundet en groda mitt i badet. Fåglar kommer för att dricka och tvätta och ekorrarna och en igelkott kommer ibland förbi för en kylslurk.
Men i bakgrunden var det alltid en önskan att göra mer. En stor damm eller vattenfunktion är inte för mig (jag är kvinna), men kanske ett litet vattenverk? Eller en grund pool för grodorna? Till slut blev det en vattenskål. Du kan se det ovanför den här bloggen. Har du inte vatten i din trädgård än? Då ska jag ge dig fem skäl till varför du kanske vill tänka på det här.

Vatten berikar din trädgård
En trollslända flyter ovanför vattnet, en nymussla dyker under och en mes badar i solen. En damm är en anrikning av varje trädgård. Oavsett om han är stor eller liten. Och det behöver inte vara dyrt eller komplicerat. Du kan förvandla en billig plastplanter eller murbruk till en minidamm för din trädgård på en eftermiddag. Du kan läsa hur du närmar dig detta på Bird Protection webbplats.

Vatten har lågt underhåll
Att underhålla en trädgård tar tid och om du inte har så mycket tid eller lutning är det trevligt om en trädgård är utformad med lågt underhåll. Att bygga en naturlig damm är en bra idé. En hälsosam naturlig damm kräver lite underhåll: naturen tar hand om den för det mesta själv. En sådan damm, även om den bara är liten, lockar små djur som du annars inte skulle se som sländor, grodor och nymusslor, men också alla typer av insekter, fåglar och små däggdjur som ekorrar och igelkottar.

I en naturlig damm säkerställer vattenväxter en naturlig balans: de använder näringsämnen så att alger inte har en chans och vattnet förblir klart. Kemikalier, pumpar, filter eller UV-lampor är då inte nödvändiga. För den naturliga balansen är det bättre att inte placera fisk i din damm. Du kan läsa hur du gör det på Milieucentraals webbplats.

Vatten kan rädda djurliv
Vi glömmer ofta att djuren i vår trädgård, precis som vi, behöver dricka regelbundet. År 2018 dog många igelkottar för att de inte kunde hitta vatten. En enkel skål med vatten löser detta problem. Utspridda i min trädgård finns därför flera fågelbad. Insekter som bin, humlor, svävar och nyckelpigor dricker också av detta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *