Så här får du en trädgård full av fjärilar: 7 tips

Fjärilsbeståndet i Europa har minskat med nästan hälften sedan 1990. Antalet fjärilar som fladdrar runt minskar också i Nederländerna. Så här får du din trädgård full av fjärilar: 7 tips.

1. Värme
Fjärilar är kallblodiga djur. Så de behöver värme från solen för att vara aktiva. Det är därför du oftast hittar fjärilar på de soliga platserna i din trädgård. Så du kan ta hänsyn till detta när du placerar växter. Du kan skapa extra varma fläckar genom att applicera lättnad med till exempel en helix i söder med sandiga, nakna fläckar med nektarrika växter

2. Nektar
Förutom solen behöver fjärilar också mat: nektar. Fjärilar får den nektar från blommor. Eftersom fjärilar flyger från tidig vår till höst bör du också hitta blommor med nektar i din trädgård under den perioden. Så ge växter olika blomningstider. Inte alla blommande växter har nektar, varför Butterfly Foundation har gjort en topp 50 av fjärilsväxter.

3. Ruttnande frukt
Det låter kanske galet, men ruttnande frukt kan också locka fjärilar till din trädgård. Vissa fjärilar, som påfågelögat, får sina näringsämnen från till exempel ett ruttet äpple eller plommon.

4. Skydd
Skyddade fläckar är också viktiga för fjärilar. Du kan göra detta genom att tillhandahålla staket, ett bevuxet staket, väggar eller häckar i din trädgård. De flesta fjärilar tillbringar vintern som ägg, larv eller puppa. De letar också efter en skyddad plats i trädgården, till exempel ett berg av torra löv.

5. Fjärilslåda
En fjärilslåda kan också ge skydd för fjärilar som vill vila. Skåpet erbjuder skydd mot vinden och en plats att skydda mot regnet. På Butterfly Foundation-webbplatsen hittar du tips för att göra fjärilslådan attraktiv.

6. Tänk också på larven
Glöm inte var fjärilen kommer ifrån! Larver är mycket kräsen och gillar bara några få växter. Till exempel, vissa fjärilar som nässlor, så beskär inte alla dina nässlor. Här är en lista över växter som larver älskar.

7. Variation
Fjärilar älskar variation. De orienterar sig med hjälp av växter i din trädgård. Det är därför det är viktigt att du har växter i olika höjder i din trädgård. Höjdskillnader mellan växter ger också omedelbart mer skyddade fläckar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *